MBO rekenen | verhoudingen herkennen + oefenopgave

Kennis en tips voor jou verzameld

Inhoudsopgave

Inleiding

Het begrip van verhoudingen is niet alleen een vereiste voor de MBO rekentoets, maar het speelt ook een sleutelrol in tal van praktische situaties. Of het nu gaat om het beheren van financiën, het omgaan met recepten in de keuken, of het begrijpen van grafieken in rapporten, verhoudingen zijn overal. Het uitrekenen van verhoudingen mag dan wellicht als uitdagend worden ervaren, maar met de juiste stappen zijn deze sommen echt niet zo moeilijk. Allereerst is het belangrijk te begrijpen wat een verhouding is: een vergelijking tussen twee of meer hoeveelheden. Bij het uitrekenen van verhoudingen is het nuttig om te weten hoeveel keer de ene hoeveelheid in de andere past. Een veelvoorkomende methode hiervoor is het opstellen van een verhoudingstabel waarin de gegeven hoeveelheden duidelijk worden georganiseerd. Dit trucje gaan we ook toeapssen in dit artikel. Om dit onderwerp zo goed mogelijk onder de knie te krijgen is het belangrijk om veel te oefenen, daarom hebben we ook een oefenopgave + uitlegvideo voor je klaar staan.

Online cursus rekenen voor het MBO

Moeite met rekenen? Dan is onze online cursus voor het MBO iets voor jou. 

Oefenopgave + uitlegvideo

125 gram rozijnen kosten € 1,10. Voor een appeltaart is Roos 280 gram nodig. Hoeveel moet Roos betalen, als zij precies 280 gram rozijnen koopt?

Verhoudingstabel

Bijna alle opgaven over verhoudingen kun je in een superhandige verhoudingstabel zetten. Ook bovenstaande opgave kun je in deze tabel zetten.

Je weet dat 125 gram rozijnen €1,10 kosten. Handig is dan, om altijd even terug te rekenen 1 gram.

Uitrekenen

Wat is de prijs van 1 gram rozijnen. De prijs is dan € 0,0088 (nl € 1,10 : 125)

Als je de prijs van 1 gram weet, dan kun je ook de prijs van 280 gram uitrekenen.

Deze is dan € 2,464 (€ 0,0088 x 280 = € 2,464 -> afgerond  € 2,46)

Uitlegvideo

We hebben de hele opgave ook nog eens uitgebreid behandelt in een handige uitlegvideo. Deze video biedt overzicht.

Andere onderdelen die aanbod komen bij de MBO rekentoets

Rekenen binnen het MBO is belangrijk voor veel studenten. Veel studenten beseffen zicht niet hoe belangrijk rekenen in het dagelijkse leven is.  Binnen je MBO opleiding leer je verschillende rekenvaardigheden die handig zijn in allerlei verschillende situaties. Doe je bijvoorbeeld de opleiding tot zelfstandig werkend kok, dan is het belangrijk dat je weet hoe je verhoudingen moet uitrekenen.

Dat betekent dat je leert hoeveel keer de ene hoeveelheid in de andere past. Bijvoorbeeld, hoeveel appels zijn er ten opzichte van peren? Deze kennis komt niet alleen van pas in de keuken, maar komt ook bij kijken als je bijvoorbeeld een eigen onderneming hebt.

Ook procenten spelen een grote rol. Procenten helpen je begrijpen hoeveel iets is in verhouding tot het totaal. Denk aan kortingen tijdens het winkelen of het berekenen van rente op een lening. Het is handig om te weten hoe je procenten moet uitrekenen.

Daarnaast leer je over omtrek, oppervlakte en inhoud. Dat gaat over metingen van dingen, zoals het berekenen van de lengte van een hek (omtrek), het schilderen van een muur (oppervlakte), of het vullen van een tank (inhoud). Deze vaardigheden komen van pas in praktische situaties.

En dan zijn er nog tabellen, diagrammen en grafieken. Hier leer je informatie aflezen en begrijpen. Bijvoorbeeld het lezen van gegevens in een tabel over de groei van een plant. Het helpt je conclusies trekken uit data.

Het is niet alleen belangrijk om deze vaardigheden te kennen voor de rekentoets, maar ook voor later. In het dagelijks leven kom je voortdurend situaties tegen waarin rekenen handig is. Het kan gaan om het bijhouden van je financiën, het plannen van een evenement, of het begrijpen van informatie in de krant.

Rekenen binnen het MBO is dus meer dan alleen cijfers op papier. Het is een praktische vaardigheid die je helpt in allerlei situaties. Door te begrijpen hoe je verhoudingen, procenten, metingen en data interpreteert, kun je met vertrouwen de uitdagingen van het MBO en het echte leven aangaan.

L

Mischien ook interessant?

Medisch rekenen | 3 tips opgaven infuussommen

Inleiding Het oplossen van infuussommen kan een hele opgave zijn. Veel

Medisch rekenen | opgaven over MEDICATIE %

Opgave Toos Hulshof is heel erg verward. Het eten gaat erg

Medisch rekenen | opgaven over MEDICATIE IE

Inleiding De sterkte van medicijnen wordt soms in Internationale Eenheden (IE)

Scroll naar boven