WisCat | Inhoud berekenen doe je zo + oefenopgave

Inhoudsopgave

Inleiding

Hey PABO student! Ben je klaar om je rekenvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en je voor te bereiden op de WISCAT-rekentoets? Zo ja, dan is dit artikel jouw ticket naar een voldoende. In dit artikel gaan we je het een en ander uitleggen over het onderwerp inhoud berekenen. We starten het artikel met een uitleg over verschillende formules en eindigen met een opgave die we van A tot Z uitleggen. Ook het belang van rekenvaardigheden voor de WISCAT-toets komt aanbod.

Online cursus WisCat

Moeite met rekenen? Dan is onze online cursus iets voor jou

Inhoud berekenen kubus

Een kubus is een driedimensionale vorm met 6 gelijke zijden. Het berekenen van de inhoud van een kubus is een belangrijk onderdeel binnen de Wiscat rekentoets. De formule voor het berekenen van de inhoud van een kubus is:

Inhoud = zijde x zijde x zijde 

Inhoud berekenen bol

Een bol is een perfect ronde driedimensionale vorm. De formule voor het berekenen van de inhoud van een bol is:

Inhoud = (4/3) x π x straal³

Inhoud berekenen cilinder

Een cilinder heeft 2 cirkelvormige zijden en een gebogen zijde. De formule voor het berekenen van de inhoud van een cilinder is:

Inhoud = π x straal² x hoogte

Inhoud berekenen balken

Een balk is een driedimensionale vorm met 6 rechthoekige zijden. De formule voor het berekenen van de inhoud van een balk is:

Inhoud = lengte x breedte x hoogte

Eenheden omrekenen van dm3 naar liter

Het omrekenen van eenheden is een belangrijk onderdeel om inhoudsberekeningen te maken. Een veelvoorkomende omrekening is van kubieke decimeter (dm³) naar liter.

Met andere woorden: 1 dm³ is gelijk aan 1 liter. In de onderstaande opgave wordt een voorbeeld gebruikt waarbij de eenheden moeten worden omgerekend naar liter.

Volg de stappen om deze opgaven op te lossen.Oefen vaak om dit soort opgaven over inhoud te doorzien en op te lossen. Veel succes!

Oefenopgave

Hoeveel liter water past er in een bak die 3 meter lang, 2,5 decimeter (dm) breed en 20 cm hoog is.

Onthouden

1 dm³ gelijk staat aan 1 liter.

Let op

Ken je niet alle lengtematen van het metrieke stelsel uit je hoofd, dan is het handig dat je de lengtematen uittekent. Van groot naar klein is het vermenigvuldigen en van klein naar groot is het delen. Dus zo:

Tip

Vaak is het handig om van de opgave een tekening te maken. Als je een opgave hebt, waarin gesproken wordt over liters, dan is het handig om de maten direct om te rekenen naar dm. 1dm³ gelijk staat aan 1 liter.

Uitrekenen

Lengte = 3 meter en dit is gelijk aan 30 dm

De hoogte = 20 cm en dit is gelijk aan 2 dm

Dus: 30 dm x 2,5 dm x 2 dm = 150 dm³. Dit is dus 150 liter

Online cursus WisCat

Bij rekenexpertonline heb je toegang tot de meest complete online-cursus voor PABO studenten die zich voorbereiden op de WISCAT-rekentoets. Deze cursus is ontwikkeld door Teun, een doorgewinterde rekenexpert met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van WISCAT rekenen. De cursus bestaat uit tientallen uitlegvideo’s en huiswerk. In de cursus leer je op een makkelijke manier hoofdrekenen en ingewikkelde verhaaltjes sommen te ontleden. De cursus is op een gestructureerde manier ingericht zodat jij overzicht behoudt.

Het belang van Inhoudsberekening in de WISCAT Toets

In de wereld van het basisonderwijs staat goed kunnen rekenen centraal. Als PABO-student is het van cruciaal belang om een goede basis aan rekenvaardigheden te hebben. Niet alleen voor je eigen succes in de opleiding, maar ook om jouw eigen leerlingen kennis te laten maken met de basisbegrippen van rekenen. WISCAT (Wiskunde en Statistiek Toets) is een belangrijke mijlpaal om je weg te helpen naar een gekwalificeerde leraar.

Vraagstukken over inhoud zijn niet per se heel erg lastig, maar je moet wel weten wat je moet doen en hoe je dit moet uitrekenen. Het vermogen om de juiste formules toe te passen en nauwkeurig inhoudsberekeningen uit te voeren is van essentieel belang bij een goede rekenbasis.

De WISCAT-toets is een cruciale stap in je PABO-opleiding. Het is ontworpen om te meten of je over de vereiste rekenvaardigheden beschikt. Als je de WISCAT niet haalt, loop je het risico op studievertraging op te lopen. Het is daarom verstandig om je goed voor te bereiden op deze toets. Opgaven over inhouds-berekenen is daar een onderdeel van.

Inhoudsberekening is een basis onderdeel van rekenen en wordt vaak gebruikt in de klas om vragen over volume en ruimte op te lossen. Dit betekent dat je hierbij berekenen maakt van objecten zoals rechthoekige prisma’s, cilinders, kegels en nog veel meer.

Kortom, het belang van goed kunnen rekenen, met name bij het oplossen van inhoudsvraagstukken, kan niet worden onderschat voor PABO-studenten. Sterke rekenvaardigheden zijn de sleutel tot je eigen succes, daarbij is oefenen heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat je de nodige voorbereiding treft om je WISCAT-toets met vertrouwen en succes af te leggen.  Succes!

L

Mischien ook interessant?

Medisch rekenen | 3 tips opgaven infuussommen

Inleiding Het oplossen van infuussommen kan een hele opgave zijn. Veel

Medisch rekenen | opgaven over MEDICATIE %

Opgave Toos Hulshof is heel erg verward. Het eten gaat erg

Medisch rekenen | opgaven over MEDICATIE IE

Inleiding De sterkte van medicijnen wordt soms in Internationale Eenheden (IE)

Scroll naar boven