WisCat | Wat je moet weten over inhoud + oefenopgave

Inhoudsopgave

Inleiding

In Nederland is het behalen van de Wiscat Rekenen toets een criteria om je diploma in ontvangst te nemen. Het is voor veel studenten vaak een lastig onderwerp. Bij sommige studenten is het een gebrek aan de juiste basiskennis en andere studenten vinden exacte vakken gewoonweg lastig. Dat is niet erg want ieder zo’n zijn ding toch? Wil je wat extra tips voor het maken van je WISCAT-rekentoets? Dan ben jij bij ons aan het goeie adres. In dit artikel behandelen we het onderwerp inhoud. Aan het eind van dit artikel hebben behandelen uitgebreid een opgave over het onderwerp inhoud inclusief uitlegvideo!

Online cursus WisCat

Moeite met rekenen? Dan is onze online cursus iets voor jou

Recap artikel over verschillende formules inhoud kubus, bol, cilinder, balk

Zoals eerder besproken, hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de verschillende formules die nodig zijn voor het berekenen van inhoud. Hier gaan we dieper in op de diversiteit van deze formules. Als je hierin geïnteresseerd bent, raden we je aan om eerst dit artikel te lezen.

Oefenopgave + uitlegvideo

Joop verkoopt pakken huiswijn. Een pak huiswijn heeft de volgende afmetingen: 1 dm lang, 0,8 dm breed en 250 mm hoog. Joop laat uit Frankrijk een enorme tank van 12.400 liter overkomen met Franse huiswijn. Hoeveel pakken huiswijn kan Joop uit deze tank tappen?

Onthouden

Om deze opgave goed te kunnen uitrekenen, zal je de lengtematen allemaal moeten omrekenen naar decimeter (dm).

Let op

Ken je de lengtematen niet meer uit je hoofd? Gebruik dan de tabel van het metrieke stelsel.

Tip

Een tip is, om tekeningen te maken van het pak en de enorme tank. Hierdoor krijg je (vaak) overzicht.

Uitrekenen

Het pak heeft de volgende afmetingen:

1 dm (L) x 0,8 dm (br) x 250 mm (h). Deze maten rekenen we om naar dm.

We krijgen nu: 1 dm (L) x 0,8 dm (br) x 2,5 dm (h) = 2 dm³. Dit is gelijk aan 2 liter

12.400 liter: 2 liter/pak = 6.200 pakken huiswijn.

Uitlegvideo

De uitleg voor deze opgave is beschikbaar in de vorm van een uitlegvideo. Als je meer van deze video’s wilt ontvangen, vergeet dan niet om je te abonneren op ons YouTube-kanaal. Benieuwd naar de methoden voor het berekenen van de inhoud van een balk, cilinder, piramide of bol? Deze worden grondig behandeld in onze online WISCAT-cursus.

Online cursus WisCat

Zit je na dit artikel nog vol met vragen? Dan is onze online-cursus WISCAT iets voor jou. In deze cursus behandelen we alle onderdelen van de WISCAT-rekentoets. De cursus is gemaakt door onze rekenexpert Teun, hij heeft meer dan 10+ ervaring voor rekenen voor PABO studenten. De cursus bevat tientallen uitlegvideo’s en huiswerkopdrachten die alle onderwerpen van de WISCAT-rekentoets behandelen waaronder breuken, procenten, decimalen, verhoudingen, kansberekening, omtrek, oppervlakte, inhoud, schaal, bol, cirkel, en cilinder.

 

Het belang van een goede rekenbasis voor PABO studenten

Als leraar in spé aan de PABO (Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs) bewandelen studenten een pad dat hen zal leiden naar de klaslokalen van de toekomst. Het onderwijzen van de jonge geesten van morgen brengt aanzienlijke verantwoordelijkheid met zich mee, en een van de hoekstenen van deze verantwoordelijkheid is rekenonderwijs.

Het basisonderwijs is de eerste stap in de educatieve reis van een kind. Het legt de fundering voor de verdere loopbaan. Rekenen is een van de pijlers van dit fundament. Van eenvoudige optellingen en aftrekkingen tot het begrip van geometrie en algebra, rekenvaardigheden zijn de sleutel tot wiskundig begrip. PABO studenten worden opgeleid om deze essentiële vaardigheden over te brengen op hun toekomstige leerlingen.

Een belangrijk ijkpunt in de PABO opleiding is de WISCAT-rekentoets (Wiskunde en Statistiek Toets). Het succesvol afleggen van deze toets is een vereiste om door te gaan met de opleiding. De WISCAT-toets evalueert de rekenvaardigheden van studenten en omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder breuken, procenten, decimalen, verhoudingen, kansberekening, omtrek, oppervlakte, en inhoudsberekening. Een degelijke kennis van rekenvaardigheden is van vitaal belang om deze toets met succes af te leggen.

Een specifieke nadruk binnen het rekenonderwijs voor PABO studenten is inhoudsberekening. Dit omvat het berekenen van het volume van driedimensionale objecten, zoals balken, cilinders, piramides en bollen. Inhoudsberekening is essentieel omdat het vaak wordt toegepast in het klaslokaal om concepten van volume en ruimte aan leerlingen over te brengen. Een grondig begrip van deze berekeningen stelt PABO studenten in staat om deze concepten helder en begrijpelijk aan hun leerlingen uit te leggen.

Rekenen is niet alleen een vereiste voor het succesvol doorlopen van de opleiding, maar het speelt ook een cruciale rol in het succes van deze studenten als toekomstige leraren. Basisschoolleerlingen vertrouwen op hun leraren om hen te begeleiden bij het begrijpen van wiskundige concepten. Een gebrek aan rekenvaardigheid kan leiden tot onzekerheid in het lesgeven en kan de kwaliteit van het onderwijs in gevaar brengen. Daarom is het essentieel dat PABO studenten een sterke rekenbasis ontwikkelen om effectieve en zelfverzekerde leraren te worden.

Een conclusie is een solide rekenbasis van vitaal belang voor PABO studenten. Het vormt niet alleen de basis voor het behalen van de opleiding en het succesvol afleggen van de WISCAT-rekentoets, maar het speelt ook een cruciale rol in het toekomstige succes van deze studenten als basisschoolleraar. Een begrip van rekenen, inclusief inhoudsberekening, stelt hen in staat om effectieve en zelfverzekerde leraren te worden die de volgende generatie leerlingen inspireren en begeleiden naar wiskundig begrip. Het belang van een goede rekenbasis mag niet worden onderschat voor de toekomst van het basisonderwijs.

 

 

 

L

Mischien ook interessant?

Medisch rekenen | 3 tips opgaven infuussommen

Inleiding Het oplossen van infuussommen kan een hele opgave zijn. Veel

Medisch rekenen | opgaven over MEDICATIE %

Opgave Toos Hulshof is heel erg verward. Het eten gaat erg

Medisch rekenen | opgaven over MEDICATIE IE

Inleiding De sterkte van medicijnen wordt soms in Internationale Eenheden (IE)

Scroll naar boven