8 beginnersfouten bij medisch rekenen
Medisch rekenen
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Cursus rekenen medisch rekenen
€ 39,95
- Tientallen uitlegvideo's
- Huiswerk + eindtoets
- 6 maanden toegang
- Voor medisch rekenen
- Stap-voor-stap uitleg
Haal een voldoende!
Schrijf je in voor onze reken-update en ontvang regelmatig gratis tools zoals: een mini-cursus, formuleblad en veel meer! Speciaal voor medisch rekenen.
Als je net begint met medisch rekenen, kan het soms best lastig zijn om alle sommen goed te maken. Misschien ben je bang om fouten te maken of weet je niet precies hoe je een opdracht moet aanpakken. Fouten maken is niet erg, sterker nog; dat is nodig om jezelf te verbeteren! In dit artikel bespreken we de 10 grootste beginnersfouten die vaak gemaakt worden bij medisch rekenen. Wij hebben deze fouten in een ver verleden vaak voorbij zien komen, en willen voorkomen dat jij opnieuw de mist in gaat.
Of je nu een student bent die net begint met deze onderwerpen of iemand die gewoon zijn kennis wil opfrissen, deze tips zullen je helpen. Lees snel verder en voorkom dat je dezelfde fouten maakt.
Cursus Medisch rekenen
€ 39,95
- Tientallen uitlegvideo's
- Huiswerk + eindtoets
- 6 maanden toegang
- Voor Verzorgende IG, MBO 4 en HBO
- Stap-voor-stap uitleg
1. Veel te gehaast aan het werk gaan
Bij het maken van medisch rekenen opdrachten is het belangrijk om nauwkeurig en zorgvuldig te werk te gaan. Als je te gehaast bent, loop je het risico om fouten te maken, zoals het verkeerd berekenen van medicatiedoseringen. Deze fouten kunnen ernstige gevolgen hebben voor patiënten, zoals onder- of overdosering, wat hun gezondheid in gevaar kan brengen. Net zoals je bij het bakken van een taart de juiste hoeveelheden ingrediënten moet gebruiken om een goed resultaat te krijgen, moet je bij medisch rekenen de tijd nemen om elke stap zorgvuldig te controleren. Het gaat immers om de veiligheid en het welzijn van mensen, en daar kun je geen risico’s mee nemen.
2. Slordig werken
Gestructureerd werken is bij het maken van medisch rekenen opgaven erg belangrijk. Werk je slordig dan maak je fouten, zo simpel is het.
- Fouten maken: Als je slordig bent, maak je sneller fouten. Bij medisch rekenen kunnen fouten betekenen dat een patiënt te veel of te weinig medicatie krijgt, wat gevaarlijk kan zijn.
- Niet alles begrijpen: Slordig werken kan betekenen dat je belangrijke details mist. Hierdoor begrijp je het onderwerp minder goed en kun je slechtere resultaten halen.
- Meer tijd nodig: Als je slordig werkt en fouten maakt, moet je die later herstellen. Dit kost meer tijd dan het in één keer goed doen.
3. Niet goed kijken wat er gevraagd wordt
Bij medisch rekenen is het heel belangrijk om goed te kijken naar wat er gevraagd wordt bij de opdrachten. Als je niet goed leest, mis je misschien belangrijke informatie, zoals de hoeveelheden of eenheden die je moet gebruiken.
Tip: Staat er veel informatie in de tekst? Zorg er dan voor dat je de tekst opdeelt. Neem hier de tijd voor! Laat onnodige informatie weg, en lees goed wat je er van je gevraagd wordt.
4. Zo min mogelijk op papier zetten
Stel je voor dat je een grote puzzel maakt en je hebt veel stukjes. Als je alles alleen maar in je hoofd probeert te houden, kun je makkelijk een stukje vergeten of een fout maken. Daarom is het handig om alles op papier te zetten.
Bij medisch rekenen helpt het om je werk op te schrijven, omdat je dan alles netjes kunt bekijken en controleren. Als je je rekenstappen opschrijft, kun je zien hoe je tot je antwoord bent gekomen. Dit helpt je om fouten te vinden en zorgt ervoor dat je het juiste antwoord krijgt. Net zoals je de puzzelstukjes op een rijtje legt om een mooie afbeelding te maken, helpt het opschrijven bij medisch rekenen om alles goed en duidelijk te krijgen. Kalk je hele notitie blad dus vol!
Haal een voldoende!
Schrijf je in voor onze reken-update en ontvang regelmatig gratis tools zoals: een mini-cursus, formuleblad en veel meer! Speciaal voor medisch rekenen.
5. De opgave helemaal lezen en weer, en weer...
Als je een verhaaltjes som bij medisch rekenen steeds weer opnieuw leest, kan dat verwarrend zijn. Elke keer dat je leest, kunnen er nieuwe dingen in je hoofd opkomen en kun je makkelijk details vergeten. Dit maakt het moeilijker om precies te begrijpen wat je moet doen.
Het is veel handiger om de som één keer goed te lezen en de belangrijke informatie eruit te halen. Schrijf op wat je nodig hebt, zoals getallen en eenheden. Dan kun je je concentreren op het oplossen van de som zonder telkens opnieuw te lezen.
Stel je voor dat je een spel speelt met een handleiding. Als je elke keer de handleiding opnieuw leest, raak je misschien in de war over de regels. Maar als je de regels één keer goed leest en onthoudt, kun je veel beter spelen. Zo werkt het ook met verhaaltjes sommen: lees het goed door, noteer de belangrijke dingen, en ga aan de slag met de oplossing!
6. Metrieke stelsel niet noteren
Het metrieke stelsel is superhandig bij medisch rekenen omdat het alles heel eenvoudig en logisch maakt.
In het metrieke stelsel werken we met getallen die gemakkelijk te delen of te vermenigvuldigen zijn. Bijvoorbeeld, 1 liter is 1.000 milliliters, en als je 0,5 liter hebt, weet je meteen dat dat 500 milliliters is. Dit is handig omdat je geen ingewikkelde berekeningen hoeft te doen of moeilijke omrekeningen hoeft te maken. MAARRRRRR; moet je 347 gram omrekenen naar milligram, dan is dat minder overzichtelijk.
Bij medisch rekenen moeten we vaak werken met verschillende eenheden, zoals milligrammen, gram of milliliters. Het metrieke stelsel maakt het eenvoudig om van de ene eenheid naar de andere om te rekenen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheden medicijnen berekent en geeft.


7. Geen structuur in je rekenwerk
De rekentoets op het MBO is ontworpen om de basisrekenvaardigheden van studenten te beoordelen, maar de inhoud en moeilijkheidsgraad van de toets varieert per niveau van de opleiding. Lees hieronder verder wat er van jou allemaal wordt verwacht.
8. Geen oefenopdrachten maken
De grootste fout is dat je geen oefenopdrachten maakt. Dit is zo belangrijk! Op deze manier kom je erachter wat je lastig vindt. Het is niet namelijk zomaar een toets die je moet halen. Als je deze toets niet haalt, dan kan je fluiten naar je diploma, dat zou zonde zijn…
Bij medisch rekenen moet je veel verschillende dingen leren. Je oefent bijvoorbeeld met het omrekenen van hoeveelheden, zoals van milliliters naar liters of van milligrammen naar gram. Ook moet je leren hoe je de juiste dosis van medicijnen kunt berekenen en hoe je recepten goed uitleest.
- Hoeveelheid omrekenen: Hoeveel milliliters zitten er in een liter? Of hoeveel gram is 500 milligram?
- Doseringen berekenen: Hoeveel medicijn moet je geven als de arts zegt dat je 10 milligram nodig hebt, maar je hebt een oplossing van 1 gram per liter?
- Recepten lezen: Wat staat er precies op het recept, en hoe zet je dat om naar de juiste hoeveelheid medicijn?
Een handige manier om te oefenen is door naar onze uitlegvideo’s op YouTube te kijken.
Zeker zijn van een voldoende?
Wil je echt zeker zijn van een voldoende, schaf dan onze online cursus medisch rekenen aan. Check deze pagina voor alle informatie.
Of wil je nog even goed oefenen met medisch rekenen? Kijk dan ook even op ons YouTube kanaal en de website van VSM zorg. Op deze website vind je tal oefentoetsen, erg handig als je medisch rekenen wil oefenen!
Mischien ook interessant...
Complete samenvatting + GRATIS formuleblad
In dit artikel leer je alles wat je moet weten over medisch rekenen. Van verschillende tips tot ezelsbruggetjes + super

Medisch rekenen oefentoets + antwoorden
Ga aan de slag met onze oefentoets voor medisch rekenen. Speciaal voor HBO verpleegkunde, MBO verpleegkunde en Verzorgende IG.

We weten inmiddels allemaal dat het belangrijk is om medisch rekenen te oefenen. Ga nu aan de slag!